Hagb Kararına Uyulmaması Nedeniyle Açılış
![Hagb Kararına Uyulmaması Nedeniyle Açılış 1 Hagb Kararına Uyulmaması Nedeniyle Açılış Nedir](https://devletesor.com/wp-content/uploads/2023/01/Hagb-Kararina-Uyulmamasi-Nedeniyle-Acisilis-Nedir.webp)
Hagb Kararına Uyulmaması Nedeniyle Açılış Nedir. Bunu bilmek için öncelikle Hagb kararının ne demek olduğunu bilmek gereklidir. Adalet Bakanlığı Uyap Vatandaş Portal sistemi üzerinden davası olan vatandaşların belgelerine çok kolay şekilde ulaşılması mümkündür. Aynı zamanda bir mahkemede sanık olarak yargılanan veya icra da davası olan bir vatandaş çok kolay bir şekilde belgeleri görüntüleyebilmektedir. Bunun yanı sıra dosyadan bir takım bilgiler de edinilmektedir. Genellikle Asliye Ceza Mahkemesinde olan ve dava açılış türleri olarak adlandırılan hagb kararına uyulmaması nedeniyle açılış olarak kaydedilen açılış türüdür. Bu açılış türünü bilmek için öncelikle Hagb kararının ne olduğun bilinmesi gereklidir.
Hagb kararı nedir
Hagb kararı: Kısaltılmış olarak kodlanmış olarak bilinen ismidir. Asıl ismi hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına dair karardır. Halk arasında veya kısaltmış ismiyle adliyelerde hagb olarak adlandırılan karara Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması kararı denilmektedir. Ceza Muhakemesi Kanununun 231 maddesine göre verilen hagb kararı bir kişinin işlediği suç nedeniyle almış olduğu hapis cezası 2 yılın altında ise bu kişinin cezası ertelenebilmektedir. Bu erteleme işlemi CMK’nın 231 maddesine göre veriliyorsa hükmün açıklanmasının geri bırakılması olarak kayıtlara geçmektedir. Yani kişiye verilen ceza hükmü tamamıyla askıya alınmaktadır ve kişiye yaşına göre yetişkinlerde 5 yıl, çocuklarda 3 yıl denetim süresi verilmektedir.
Hagb Denetim süresi ne zaman başlar
Hagb kararı ile verilen denetim süresi verilen kararın kesinleşmesiyle birlikte başlar ve denetim süresi boyunca kişi denetim altında bulunmaktadır. Hagb kararında verilen denetim süresi içerisinde suç işleyen kişinin işlediği yeni suçtan yargılaması yapıldıktan ve yeni suçu kesinleştikten sonra hagb verilmiş olan dosyaya mahkemece ihbarda bulunulmaktadır. Yapılan ihbar üzerine hagb verilen mahkeme dosyayı incelemeye almakta ve gerekirse yeniden yargılama yapmak üzere dosyayı açabilmektedir.
Hagb Kararına uyulmaması üzerine açılış
Hagb Kararına uyulmaması üzerine açılış olarak açılan dosyalar genelde denetim süresi içerisinde suç işleyen kişilerin önceki hagb kararı bulunan dosyaların açılmasıyla yaşanan bir durumdur. Kişiye verilen denetim süresi içerisinde yeni bir suç işlemesi halinde hagb kararı bulunan dosyaya mahkemece ihbarda bulunulmaktadır. Bu ihbar üzerine mahkeme tarafından dosya açılmaktadır. Uyap sisteminde bu dosya açılış şekli Hagb kararına uyulmaması üzerine açılış olarak adlandırılmaktadır. İşte insanlar tarafından sıklıkla araştırmalara konu olarak adlandırılan Hagb kararına uyulmaması nedeniyle açılış şekli de buradan kaynaklanmaktadır. Önceki hagb verilen denetim süresinde suç işleyen kişinin dosyasının yeniden açılması olarak da adlandırılmaktadır.
Hagb kararına uyulmaması üzerine açılışta ne karar verilir.
Peki hagb kararına uyulmaması nedeniyle açılış yargılama sonunda nasıl bir karar verilmektedir. Öncelikle hagb kararına uyulmaması üzerine açılışta sanığın neden hagb denetimini bozduğu değerlendirilmektedir. Bu nedenle sanığın ifadesi alınmakta ve bu husus özellikle sorulmaktadır. Sorulan hususa göre sanığın belgelenebilir bir mazereti bulunmuyorsa genelde sanığın cezalandırılması yoluna gidilmektedir. Aynı zamanda sanığın belgelenebilir mazereti bulunsa dahi ceza yoluna gidilebildiği de bilinmektedir.
Sanığın cezalandırılması sırasında ise genelde Türk Ceza Kanununun 51. Maddesi uyarınca erteleme seçeneği kullanılmakta veya sanığın sabıka, kişilik, yargılama safahatındaki davranışları değerlendirilerek direkt hapis cezası verilebilmektedir. Hagb kararı kişiler açısından iyi bir seçenek olup denetim süresi içerisinde suç işlenmemesi veya suç oluşabilecek şeylerden uzak durulması her zaman kişinin faydasına olabilecek bir durumdur.
Hakkınınızda herhangi bir dava açılıp açılmadığını e-devlet uygulamasından öğrenebilirsiniz.
Bir Yorum