Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinden: YÖNETMELİK
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ BİYOÇEŞİTLİLİK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Başlangıç Hükümleri İKİNCİ BÖLÜM Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Çeşitli ve Son Hükümler

Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biyoçeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biyoçeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,
b) Merkez: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biyoçeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezini,
c) Müdür: Merkezin Müdürünü,
ç) Rektör: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörünü,
d) Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesini,
e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,
ifade eder.
Merkezin amaçları
MADDE 5- (1) Merkezin amaçları şunlardır:
a) Türkiye’de tarım alanları, tarım dışı alanlar, orman alanları, kentsel alanlar ve deniz ekosistemleri gibi farklı alanlardaki bitkiler ve hayvansal organizmaların biyoçeşitliliğinin belirlenmesi, korunması, kayıt altına alınması, depolanması ve sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla eğitim ve araştırma faaliyetleri yürütmek.
b) Flora ve fauna elemanları ve biyoçeşitlilikleri konusunda ulusal ve uluslararası düzeyde iş birliği, temel ve uygulamalı araştırma ve proje yapılması, farklı eğitim dönemindeki öğrenciler başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerinde biyoçeşitlilik bilincinin oluşturulması, sürdürülebilirliğin sağlanması ve korunmasına yönelik eğitim ve sosyal sorumluluk projeleri ile farkındalık oluşturmak.
c) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında Türkiye’nin çeşitli coğrafi bölgelerindeki farklı ekosistemlerde yaşayan bitkiler ve hayvansal organizmalardan oluşan bir biyoçeşitlilik müzesi kurmak, Ülkemizde ve dünyada bu amaç ile kurulmuş olan merkez veya müzeler ile iş birliği yapmak.
Merkezin faaliyet alanları
MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:
a) Türkiye’nin farklı ekosistemlerindeki bitkiler ve hayvansal organizmaların biyoçeşitliliğinin ortaya konmasına yönelik ulusal ve uluslararası düzeyde araştırma projesi yapmak, konu ile ilgili mercileri teşvik etmek ve yönlendirmek, oluşturulacak veri tabanları ile Türkiye’nin floral ve faunal çeşitlilik ile ilgili veri tabanlarının geliştirilmesine katkı sağlamak.
b) Bitkisel ve hayvansal organizmaların biyoçeşitliliğine yönelik eğitim eksikliğinin giderilmesi ve bilginin güncellenmesi bağlamında kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, eğitim kurumları ve üniversiteler arasında iş birliğini artırmak.
c) Okul öncesi ve ilköğretim başta olmak üzere farklı eğitim dönemindeki öğrencilere doğa sevgisinin artırılması, canlı türlerinin dünyasının tanıtılması ve sürdürülebilirliğinin anlatılabilmesi amacıyla doğa eğitimi projeleri ve sosyal sorumluluk projeleri geliştirmek.
ç) Türkiye’deki tüm toplum kesimlerine Ülkemizdeki bitkiler ve hayvansal organizmaların biyolojik zenginliklerinin tanıtılması ve korunması konusunda çalışmalar yapmak.
d) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında Merkezin amaçlarına uygun olan diğer çalışmaları yapmak.
Merkezin yönetim organları
MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:
a) Müdür.
b) Yönetim Kurulu.
c) Danışma Kurulu.
Müdür
MADDE 8- (1) Müdür, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin tam zamanlı öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilir. Görev süresi sona eren Müdür yeniden aynı usulle görevlendirilebilir. Müdür; Merkezin çalışmalarının düzenli bir şekilde yürütülmesinden, Merkezin bütün etkinliklerinin gözetim ve denetiminin yapılmasından ve sonuçlarından Rektöre karşı sorumludur.
(2) Müdürün önerisi üzerine Üniversitenin tam zamanlı öğretim elemanları arasından en fazla iki kişi Rektör tarafından müdür yardımcısı olarak görevlendirilir. Müdür yardımcıları; Müdürün kendilerine verdiği görevleri yerine getirir.
(3) Müdürün geçici olarak görevinden ayrılması hâlinde yerine müdür yardımcılarından biri vekâlet eder. Müdürün altı aydan fazla görevi başında bulunmaması hâlinde görevi kendiliğinden sona erer. Müdürün görev süresi sona erdiğinde yardımcılarının da görevi sona erer.
Müdürün görevleri
MADDE 9- (1) Müdürün görevleri şunlardır:
a) Merkezi temsil etmek, Yönetim Kuruluna ve Danışma Kuruluna başkanlık etmek ve Yönetim Kurulunda alınan kararları uygulamak.
b) Merkez çalışmalarının Merkezin amaçlarına uygun olarak düzenli ve etkin bir biçimde yürütülmesini sağlamak ve bu çalışmaların denetimi ile ilgili gerekli önlemleri almak.
c) Merkez çalışmalarının gerektirdiği görevlendirmeleri ilgili mevzuat hükümleri kapsamında yapmak.
ç) Her yıl Aralık ayında ve istendiğinde Merkezin genel durumu ve işleyişi hakkındaki faaliyet raporunu, Yönetim Kurulunun görüşünü aldıktan sonra Rektöre sunmak.
d) Merkezin; kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör kuruluşlarıyla ilişkilerini yürütmek.
e) Merkezi temsil edecek şekilde yurt içinde ve yurt dışında ilgili merkezlerle, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör kuruluşlarıyla iş birliğini sağlamak.
Yönetim Kurulu
MADDE 10- (1) Yönetim Kurulu; Müdürün başkanlığında, müdür yardımcıları ile Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin tam zamanlı öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilen yedi üyeden oluşur.
(2) Görev süresi sona eren üyeler yeniden aynı usulle görevlendirilebilir. Görev süresi sona ermeden ayrılan veya altı aydan fazla Üniversite dışında görevlendirilen üyelerin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere yeni üyeler görevlendirilir.
(3) Yönetim Kurulu; Müdürün daveti üzerine üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve kararlar toplantıya katılanların oy çokluğuyla alınır. Oyların eşitliği durumunda Müdürün kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır.
Yönetim Kurulunun görevleri
MADDE 11- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:
a) Merkezin amaçlarına uygun olarak Merkezin çalışmalarıyla ilgili plan ve programların hazırlanmasını ve uygulanmasını sağlamak.
b) Merkezin yatırım, plan ve bütçe tasarısını hazırlamak, onaylanmak üzere Rektöre sunmak.
c) Merkezin donanım, yazılım ve personel ihtiyacını belirleyerek onaylanmak üzere Rektöre sunmak.
ç) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında eğitim, uygulama, araştırma, proje, danışmanlık, destek, hizmet üretimi ve yayın konularındaki istekleri değerlendirmek ve karara bağlamak.
d) Merkezin faaliyetleri ile ilgili geçici çalışma gruplarının kurulmasını Rektöre sunmak ve bunların görevlerini düzenlemek.
e) Eğitim programları ile bu programların sonunda ilgili mevzuat hükümleri kapsamında katılım belgesi, başarı belgesi ve benzeri belgeleri düzenleyerek vermek.
f) Müdürün; Merkezin yönetimi ile ilgili getireceği konuları değerlendirerek karara bağlamak.
Danışma Kurulu
MADDE 12- (1) Danışma Kurulu; Müdürün başkanlığında, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin öğretim elemanları arasından ve/veya Merkezin faaliyet alanlarına katkıda bulunabilecek yurt içinden ve yurt dışından araştırmacılar veya bilim insanları arasından Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilen en fazla yirmi bir üyeden oluşur. Görev süresi sona eren üye tekrar aynı usulle görevlendirilebilir.
(2) Danışma Kurulu, Müdürün çağrısı üzerine üye tam sayısının salt çoğunluğuyla yılda en az bir kez toplanır.
Danışma Kurulunun görevleri
MADDE 13- (1) Danışma Kurulunun görevleri şunlardır:
a) Merkezin uzun vadeli bilimsel faaliyet planlarını değerlendirerek Yönetim Kuruluna önerilerde bulunmak.
b) Merkeze çalışmalarında bilimsel ve idarî açıdan bilgi, deneyim ve önerilerde bulunmak.
c) Merkez ile ilgili kuruluş ve sektörler arasında iletişim kurulmasını sağlamak.
ç) Müdür ve Yönetim Kurulu tarafından Danışma Kurulu gündemine getirilen diğer konularda önerilerde bulunmak.
Personel ihtiyacı
MADDE 14- (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca, Rektör tarafından görevlendirilen personel ile karşılanır.
Harcama yetkilisi
MADDE 15- (1) Merkezin harcama yetkilisi Müdürdür.
Ekipman ve demirbaşlar
MADDE 16- (1) Merkez tarafından desteklenen araştırmalar kapsamında alınan her türlü alet, donanım ve demirbaşlar Merkezin kullanımına tahsis edilir.
Hüküm bulunmayan hâller
MADDE 17- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hâllerde, 2547 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.
Yürürlük
MADDE 18- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 19- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü yürütür.
Diğer detaylar için https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2025/02/20250224-8.htm web adresinden daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.