Velayetin Değiştirilmesi Dava Dilekçesi

Velayetin Değiştirilmesi Dava Dilekçesi ile ilgili karşılaşıldığı olmuştur. Velayetin ne demek olduğunu, velayet davalarının ne tür davalar olduğunu daha önceki yazımızda açıklamıştık. Şimdi velayetin değiştirilmesi dava dilekçesi nasıl yazılır ve nelere dikkat edilmelidir bunlara değinmeye çalışacağız.
Velayetin Değiştirilmesi Dava Dilekçesi yazmadan önce, Çiftler arasında boşanma davaları yargılamaları sırasında veya anlaşmalı boşanma davaları sonrasında çocuklar için velayet durumu hakkında bir sonuç ortaya çıkmaktadır. Bu velayet hükmüne mahkemece karar verilmiş olsa veya anlaşmalı boşanma sırasında anlaşmaya varılmış olsa bile velayet davası sonradan söz konusu olabilmektedir. Bu durumlarda velayetin değiştirilmesi dava dilekçesi hazırlanması ve velayet değiştirme davası açılması gereklidir.
Açılış şekli ve yargılama faaliyetleri açısından kolay yürütülebilir bir dava türü olması nedeniyle genelde taraflar kendiliğinden davalarını yürütmek istemektedir. Bu nedenle de internet ortamında birçok kez velayetin değiştirilmesine ilişkin araştırmalar yapılabilmektedir. Velayetin değiştirilmesi dava dilekçesi hazırlanırken şu hususlara dikkat edilmelidir.
Velayetin Değiştirilmesi Dilekçesi Nasıl Yazılır
Velayetin Değiştirilmesi Dava dilekçesi yazarken dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Öncelikle hangi mahkemenin hangi kararı ile tarafların boşandığı veya velayetin karşı tarafa verildiği belirtilmelidir. Sonrasında ise hangi çocuklar için velayet verilmesi isteniyorsa o çocukların isimleri ayrı ayrı belirtilmelidir. Bu kısım dilekçenin giriş kısmı olarak kabul edilebilir.
Velayetin Değiştirilmesi Dilekçesinin devamında neden çocuğun velayetinin kendisine istenildiği davacı tarafından izah edilmelidir. Velayet alınmak istenen kişinin çocuğa ilgisizliği, arayıp sormaması veya yeterince arayıp sormaması belirtilebilir. Bunların yanında şahsın çocuklarına ekonomik olarak yardımcı olmaması veya çocuklarını bırakıp gitmiş olması durumları varsa bunlar da eklenebilir. Çocuğun velayetini almak isteyen tarafın çocuğun geleceği ve sosyal gelişimi açısından nasıl bir ortam sunacağını belirtebilir. Bu ortamı evinde hazırlayarak sosyal inceleme raporu ile tespit edilmesini isteyebilir. Örneğin çocuğa özel bir oda hazırlanabilir. Özel bir yatak, çalışma masası veya kitaplık gibi çocuğa özel şeyler hazırlanabilir. Eğer çocuk genç denilebilecek çağda ise bilgisayar veya genç odası şeklinde hazırlık yapılarak bunlardan Velayetin Değiştirilmesi Dilekçesinde dava konusu edilebilmektedir.
Velayet Değiştirilmesi Davası Yargılamasında Duruşmalar Nasıl Yapılır
Velayet Değiştirme Davası yargılamasına başlamadan önce taraflardan velayeti isteyen kişi tarafından yukarıda anlatıldığı şekilde veya buna uygun başka bir formatta dava dilekçesi hazırlanır. Hazırlanan dava dilekçesi ve deliller ile birlikte adliyeye giderek dava açılmak için başvuruda bulunulur. Bu başvuru sırasında bir takım dava harçları ve yargılama giderleri alınabileceği unutulmamalıdır. Dava açıldıktan sonra yargılama aşaması başlamaktadır.
Velayet Değiştirme Davası açıldığında mahkeme görevlileri tarafından açmış olduğunuz davanın dilekçesi karşı tarafa tebliğ edilmekte ve 15 gün içerisinde sizin dava dilekçenize cevap verilmesi istenilmektedir. Gönderilen tebligat karşı tarafa tebliğ edildikten sonra 15 günlük süreç başladığı unutulmamalıdır. Karşı tarafın dava dilekçenize cevap vermesinden sonra cevap dilekçesi sunma hakkınız bulunmaktadır. Bu şekilde cevaplar tamamlandıktan sonra yargılama aşamasına ve duruşmalara geçilmektedir.
Tabiki duruşmalara geçmeden önce aileler üzerinde Aile Mahkemesi tarafından sosyal inceleme raporu aldırılmaktadır. Düzenlenecek olan sosyal inceleme raporunun velayetin verilmesinde etkisinin büyük olduğu söylenebilir. Duruşmalarda da gerek tanıklar dinlenebilir. Gerek se deliller toplandıktan sonra karar verilmektedir. Çocuğun menfaati açısından hangi ebeveynin yanında kalması daha uygun ise velayetin o ebeveyne verilmesine karar verilir. Bu kararı etkileyen hususlar daha önceki velayet davası yazımızda detaylıca ele alınmıştır. Böylece velayet değiştirme davası tamamlanmış bulunmaktadır.
Son olarak adınıza herhangi bir dava açılıp açılmadığını e-devlet uygulaması üzerinden takip edebilirsiniz.