Hukuki Makaleler

Bilişim Hukuku Nedir

Bilişim Hukuku Nedir

Bilişim Hukuku Nedir. Bilişim Hukuku Nedir sorusuna cevap vermeden önce günümüzde bilişim sistemlerinin kullanım yoğunluğuna değinelim. Çağımızda teknoloji çok ileri seviyede yaygınlaşmıştır. Teknolojinin yaygınlaşması ile birlikte insanlar tarafından da çok ileri seviyelerde kullanılmaya başlanılmış ve son zamanlarda kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır. Ülkemizde internet ve internet cihazlarının kullanım yaşı neredeyse bebek sayılabilecek yaşlara kadar düşmüş durumdadır.

Aynı zamanda yine 60’lı yaşlara kadar da uzayıp devam etmektedir. İnternet kullanımının artmasıyla birlikte bilişim ortamlarında suç işlenme oranları da gün geçtikçe artmaktadır. Günümüzdeki yasalar içerisinde bilişim hukuku adı altında bir hukuk kaynağı bulunmamaktadır. Ancak günümüzde hemen her alanda internet cihazları ve bilişim sistemlerinden alınan deliller hukukta bilişim hukuku cümlelerinin kullanılmasına sebep olmaktadır. 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun Onuncu Bölümü altında bilişim alanında suçlar başlığı altında bilişim suçlarına ilişkin düzenlemeler yapılmıştır. Ceza Kanununun altında bilişim hukukuna ilişkin düzenlemeler de bulunmaktadır.

Bilişim Hukuku Nedir: Günümüzde elektronik ortamda gerçekleştirilen yasal işlemlerin düzenlenmesini sağlayan ve bilişim sistemlerinin amacının dışında kullanılması suretiyle suç işleyen kişilerin cezalandırılmasını sağlayan bir hukuk sistemidir. Bilişim Hukuku sisteminde internet ortamında bilgi, belge ve elektronik materyal paylaşılması veya başka bir cihaza aktarılması, iletişim kurulmasının korunması amaçlanmıştır.

Günümüzde Ceza Hukukunda sıklıkla kullanılan konulardan bir tanesi de bilişim suçları olarak bilinmektedir. İnternet ve bilişim sistemlerinde işlenen ve hapis – adli para cezası olarak karşılığı bulunan suçlar genelde bilişim suçları olarak anılmaktadır. Gün geçtikçe gelişen teknoloji nedeniyle bilişim hukuku alanında yeni gelişmelere sebep olmaktadır. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunun bazı maddelerinde birtakım suçların bilişim sistemlerinin kullanılması yoluyla işlenmesi artırıcı sebepler olarak değerlendirilmektedir.

 

Delil Tespitinde Bilişimin Kullanılması

Hali hazırda Ülkemizdeki mahkemelerde bir çok dava türünde bilişim sistemlerinde paylaşılan, yayınlanan veya gönderilen deliller dava dosyalarına delil olarak sunulmaktadır. Mahkemelerce ise bir çoğunda delil olarak kabul edilmekte ve ilgili delile göre hüküm verilmektedir. Örnek verecek olursa bir boşanma davasında mahkeme dosyasına sunulan sadakat yükümlülüğünü ihlali ispata ilişkin bir SMS içeriği davanın seyrine yön verebilmektedir. Bu sunulan SMS’in delil olarak kabul edilebilmesi bilişim hukukundan kaynaklanmaktadır.

Elektronik verilerin delil olarak kabul edilmesiyle birlikte ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda Asliye Ceza Mahkemesinde görülmekte olan bir hakaret veya tehdit davasında elektronik materyaller delil olarak sunulabilir. Whatsapp üzerinden hakaret veya tehdit içerikli mesajları durum mesajı olarak yayınlayan kişiye veya bir kişinin Whatsapp Numarasına hakaret veya tehdit içerikli mesajları özel olarak gönderen kişiye Ceza davalarında mahkumiyet hükümleri verilebilmektedir. Bu yönünde artık bilişim sistemlerinde veya elektronik ortamlarda kullanılan kayıtlar mahkemelerde delil olarak kabul edilebilmektedir.

 

Bugün sosyal medyanın kullanımı bir hayli artmış durumdadır. En çok bilinen ve kullanılanlar olarak Facebook, Youtube, Twitter, Linkedin, Pinstered gibi büyük kesimlere hitap eden sosyal medya platformları ve görüntü paylaşım platformları mevcuttur. Bu sosyal medya uygulamalarının kullanılması sırasında insanlar tarafından birçok suç işlenebilmektedir. Bunların en başında hakaret, tehdit, cinsel istismar, cinsel saldırı, dolandırıcılık, kişisel verilerin hukuka aykırı olarak elde edilmesi veya kullanılması gibi bir çok ceza davası türü bulunmaktadır.

Ayrıca bunların yanında hukuki olarak da fikir ve sanat eserleri kanununa aykırılık olarak da bir kişi tarafından internet ortamında yayınlanan bir yazı veya fotoğrafın izinsiz olarak kullanılması da dava konusu oluşturabilmektedir. Özellikle tazminat davalarında bilişim hukuku nedir olarak bu alanlarda davalar görülmektedir. İşte görüldüğü üzere mahkemelerde görülmekte olan bu davalarda bu durumları tek  bir çatı altında toplamak istediğimizde ayrı bir hukuk dalı gerçekleşmemiş olsa da bunların tamamı bilişim hukuku nedir sorusunun cevabı olarak adlandırılabilmektedir.

 

Son olarak bilişim dosyalarındaki terim veya işlemlerin net ve anlaşılır bir şekilde yapılabilmesi için yargılama aşamalarında birçok sorunlar yaşanmaktadır. Bilişim sistemlerinde kullanılan terimlere ilgili Hakim veya Cumhuriyet Savcısı tarafından hakim olunması neticesinde yaşanan olayın incelenebilmesi ve hukuki durumun tespitinde daha şeffaf kararlar alınabilmesinde önemli rol oynamaktadır.

Hukukta Hakim veya Cumhuriyet Savcısı bilgi sahibi olmadığı konularda bilirkişi veya uzman mütalaasına başvurabilmektedir. Dava dosyasında somut olayın daha da netleştirilmesi için bilirkişiden gerekli incelemelerin yapılarak anlaşılır bir dille rapor hazırlanılmasını veya dosyaya konu eylemin Türk Ceza Kanunu yönünden herhangi bir suçun şartlarını oluşturup oluşturmadığı incelenebilmektedir. Bilişim suçlarında gerekli incelemelerin yapılması veya materyal örneklerinin alınması siber suçlar olarak bilinen bürolar tarafından yerine getirilmektedir. Bu makalemizde bilişim hukuku nedir araştırmasını sizlere açıklamaya çalıştık.

Hakkınızda herhangi bir dava olup olmadığını e-devletten sorgulayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu